tiistai 24. lokakuuta 2017

Ihmishavaintoja feissausmarkkinoilta


En ole koijarien sukua, enkä tykkää tyrkyttää. Silti olen lähtenyt mielelläni feissaamaan norpan ja pienen taimenen asialla. Selkokielellä: olen jutellut ihmisten kanssa Suomen luonnonsuojeluliitosta ja Eurajoen vesiensuojeluyhdistyksestä. Joka tapahtumasta on jäänyt hyvä, yhdessä tekemisen maku.
   Päätös paikallisyhdistyksen feissausiskusta marketin aulaan ei tainnut vuosi sitten olla ihan yksimielinen. Kukaan ei vastustanut jyrkästi, mutta osa aktiivijäsenistä toivoi, ettei päivystysvuoro osuisi kohdalle ollenkaan. Näin toimittiin, onhan kyse vapaaehtoistyöstä kansalaisjärjestössä. Kukin tekee sitä, mikä tuntuu luontevalta.
  
Mikä vieraiden ihmisten kohtaamisessa sitten on niin vaikeaa? Ehkä ne jyrkät sanomiset, joita me satakuntalaiset saatamme sylkäistä suustamme noin vain. Mielipide kovalla äänellä ja sitten rivakasti ohi. Fiksu osaa suhtautua niihin kuin pohjoisen puolelta piiskaavaan räntään. Hiukan kaulusta ylös ja selkää tuuleen.
   Surullisiakin tarinoita joutuu välillä kuuntelemaan. Murhe rakentamisen alle jääneestä luonnosta voi kaihertaa mielessä vuosikaudet. On oltava malttia kuunnella moitettakin: miksei luonnonsuojeluyhdistys pystynyt pelastamaan juuri tuota lintuyhdyskuntaa? Silloin on turha vaihtaa puheenaihetta isompiin kokonaisuuksiin, ilmastonmuutokseen ja kiertotalouteen. Ehkä pelastamme yhdessä sen seuraavan luontokohteen?
  Joskus ympäristökin antaa feissausapua: Eurajoen vesiensuojelu tulee lähelle, kun kanootti kuljettaa virrassa, tai juostaan pitkin rantapolkuja.
  
Pitääkö suojeluyhdistystä edustaessaan sitten olla kuin Luontoillan asiantuntija? Nisäkkäät, nilviäiset, linnut... Kaikkiko pitää olla hallussa? Miten toimia, jos kansalainen selittää kännykuvin ja laajoin sanankääntein ikkunasta näkemäänsä eläintä tai lintua. Entä jos tuodaan joku kumma koppiainen tai toukka tikkuaskissa.
   Tällaista itselle vielä ole tapahtunut, mutta luulisin, että oikein kimurantit kysymykset helppo laittaa eteenpäin. Jokaisessa yhdistyksessä on omat kaikentietäjänsä, piirissä ja liitossa sitten myös virallista asiantuntemusta. Kaikkea mitä suojelee, ei tarvitse tuntea perinpohjin.
  

Luonto ja ympäristöasiat kiinnostavat kaikenikäisiä. Se lämmittää.
   Usein ihmiset haluaisivat ostaa jotakin, jonka hinnasta ainakin osa menee luonnonsuojelun hyväksi. Liiton jäsenyys on hiukan liian kallis heräteostokseksi. Ehkä se koetaan myös sitovammaksi kuin Luonnonkalenterin ripustaminen keittiön seinälle. Silti monet ottavat jäsenpaperit harkittavaksi, taittavat ne huolellisesti taskuun tai laukkuun.
   Some-sukupolvi osaa liittyä Facebook-sivun painikkeen kautta, toiset haluavat toimia perinteisesti. Molemmat vaihtoehdot pitää olla tarjolla.
   Viime syksynä raumalaisen marketin aulassa tavoitteemme oli juuri jäsenhankinta. Viritimme uuden banderollin ja asettelimme miniluontopolun kysymyksineen. Laitoimme Rantalan Hannun riistakameravideot pyörimään ja ryhdyimme vaanimaan saalista.
   Aluksi oli hiukan hiljaista, sitten vilkastui. Feissauksen rytmi seurasi asiakasvirtojen kulkua. Lopulta saimme enemmän uusia jäseniä, kuin olimme uskaltaneet edes toivoa. Olimme aika tyytyväisiä yhdistykseemme, ja päätimme hankkia iskuryhmälle tummanvihreät norppapaidat. Niistä meidät nyt tunnetaan.

Kouluvierailuilla jäseniä ei ole oikein sopivaa haalia. Eikä se ollut helppoa kevään harrastetapahtumassakaan, jossa muutkin yhdistykset, VPK:sta ratsastajiin, olivat samoilla apajilla. Se kuitenkin on varmaa, että jalkautumalla luonnonsuojelu tuli tutuiksi oppilaille, opettajille ja molempien ryhmien kotiväelle.
   Kaikille avoimille retkille ja luennoille on helpompi lähteä, kun aktiivitoimijoiden kasvot ovat tuttuja. Uudet luonnonsuojelijat löytävät yhdistyksiin useaa erilaista polkua ja pääsevät halutessaan mukaan järjestämään tapahtumia.
Feissataan, kun tavataan!

Teksti ja kuvat: Susanne Ekroth
Suomen luonnonsuojeluliiton Rauman seutu ry:n sihteeri
Eurajoen vesiensuojeluyhdistyksen jäsensihteeri